”On olennaista saada jotain aikaiseksi tässä maailmassa”. Yksilön voimattomuudesta tulevaisuusvallan laajentamiseen

”Tunnettu suomalainen yhtye laulaa, että meillä on jokaisen sisällä valtameren kokoinen voima jonka voimme valjastaa tekemään asioita.”

Näillä sanoin Pekka Reinikainen, toimittajataustainen EU:n ilmastosopimuslähettiläs, kuvailee mitä ihmisten tulisi ymmärtää tulevaisuuteen vaikuttamisesta. ”Loppujen lopuksi meillä on sisällä paljon sellaista valtaa ja voimaa, jota halutessamme voimme jakaa ja käyttää, mutta sen herättely on vaikeaa. Meillä tuntuu olevan pysyvä epäilys siitä, että se mitä olen ja mitä pystyn, on paljon vähemmän kuin se, mitä tarvittaisiin. Mutta tosiasia on se, että meillä on voimaa.” toteaa kriisinhallintatyössä pätevöitynyt Reinikainen. ”Etenkin kun niitä yhdistellään, se on ääretöntä, millä voimalla voimme viedä asioita eteenpäin. Tulevaisuusvalta on parhaimmillaan sitä, että luomme yksilöille mahdollisuuksia toimia kompleksissa maailmassa.” 

Monimutkaisten haasteiden maailmassa ihmiset tarvitsevat ymmärrettävää tietoa 

Monimutkaisten haasteiden maailmassa yksittäinen ihminen kokee herkästi voimattomuutta omista vaikutusmahdollisuuksistaan. Tämän Reinikainen tunnistaa varsin hyvin, ja ”harrastaakin” herätyskokouksiksi kutsumiaan luentoja, joissa osallistujat saavat tutustua hänen havainnollistamiensa kuvien avulla maailman tilaan tilastojen valossa. Reinikaisen luennoille osallistuneet tietävät, että informaatio on pysäyttävää.

”Ihmisten on vaikea hahmottaa asioita jotka näkyvät vasta horisontissa – vaikka tosiasiallisesti pitäisi tehdä asioita juuri tässä hetkessä, jotta voisimme vaikuttaa niihin horisontissa siintäviin asioihin.” Tilaisuuksissa Reinikainen kuulee ihmisiltä, että ilmastoon ja luontokatoon liittyvät asiat koetaan monimutkaisiksi ja monisäikeisiksi, ja niiden ajatellaan ikäänkuin ylittävän meidän kasittelykykymme. Hän pääsee kuitenkin jatkuvasti todentamaan, kuinka keskustelu ja faktoihin tutustuminen pakottavat ajattelemaan. Faktat myös luovat ymmärryksen siitä, että tehtäväkenttää on olemassa ja sen tulokset näkyvät jo, viimeistään oman elinkauden toisella puolen, Reinikainen huomauttaa.

Tulevaisuusvallan laajentaminen tekee päätöksentekovallan näkyväksi

Sitra julkaisi 18.1.2024 tulevaisuusvaltaa käsittelevän muistion, jossa peräänkuulutetaan osallisuutta tulevaisuuskeskusteluihin. ”Yhteiskunnassa tulevaisuusvaltaa käyttävät eniten ne, joilla on parhaat edellytykset vaikuttaa yhteisiin asioihin. Heille myös tarjotaan usein tilaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa. — Jos tulevaisuutta pääsevät visioimaan vain ne, joilla on valmiiksi valtaa ja paremmat lähtökohdat, voivat haavoittuvaisemmassa asemassa olevien näkökulmat jäädä katveesen. Yhteisellä planeetalla tulevaisuus on yhteinen.”(Sitra, 2024) Muistio on yhteiskunnallinen keskustelunavaus siitä, kenen tai keiden äänien tulisi kuulua keskusteluissa paremmin. Osallistuimme keskusteluun fasilitoimalla työpajan, jossa testasimme ja jatkosovelsimme Sitran Tulevaisuusvalta-muistion aineistoa yli 60 päisen päättäjäjoukon kanssa. Eräs työpajaamme osallistunut vaikuttaja kertoi, ettei ole koskaan aiemmin ajatellut työssään käyttämää valtaa niin syvällisesti kuin tuossa 1,5 tunnin työpajassa.

Mitä merkitystä sillä on, että päättäjät tarkastelevat omaa valtaansa? On kyse normatiivisesta vallasta määrittää mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena ja toivottavana. Tulevaisuusvaltalinssi puolestaan auttaa arvioimaan omia valintoja ja tunnistamaan toiminnan vaikutuksia muun muassa siihen, kuka pääsee keskustelemaan tulevaisuuksista, kenen näkemykset otetaan huomioon ja ketä tulevaisuuskuvissa on edustettuna (Sitra, 2024).

Pekka Reinikaisen muistilista tulevaisuusvallan laajentamiseen: 

1. Tehdään käsittämättömät asiat ymmärrettäväksi eli nimetään yhteiset tavoitteet

2. Osoitetaan kohdat joissa muutosta tapahtuu isoimmalla volyymilla eli tunnistetaan päätöksenteon paikat

3. Luotetaan yhteiseen voimaan, joka kumuloi oman voiman eli omat vaikutusmahdollisuudet

Monimutkaisten haasteiden maailmassa ei ole aikaa odottaa että joku muu tekee

Tulevaisuusvaltaa voidaan laajentaa – ei pelkästään päättäjien ajattelua herättelemällä – vaan myös päättäjien suuntaan. Pekka Reinikainen peräänkuuluttaakin tunnistamaan yksilöiden mahdollisuuksia vaikuttaa. ”Yksilön toiminnan tulosten maksimaalinen arvo liittyy kykyyn painostaa niitä, joilla on kykyä tehdä suuria päätöksiä kerrallaan.” hän kiteyttää. ”Tulee ottaa se valtameren kokoinen voima käyttöön ja vyöryttää se vesimassa niille, jotka tekevät päätöksiä. Esimerkiksi hiilineutraaliuden saavuttamiseen 2035 on jäljellä kolme vaalikautta. Tavoite ei toteudu, jos yksikin vaalikausi kolmesta himmaillaan.” Päättäjiltä se puolestaan vaatii rohkeutta – tuoda tulevaisuuskeskusteluihin moniäänisyyttä ja tehdä yksittäisten ihmisten vaikuttamisen paikat näkyväksi.

”Totuutta ei saa pehmentää silloinkaan kun ihmiset kokee tosiasiat vaikeaksi – ja samaan aikaan on muistettava puhua niistä asioista jotka ovat hyviä. Ne osoittavat realistisen kuvan johon pyydetään vaikuttamaan.” Reinikainen muistuttaa. 


Mitä sinä ajattelet tulevaisuusvallasta? Miten tulevaisuusvaltaa voi laajentaa? Osallistu keskusteluun #tulevaisuusvalta #sitra

Herättikö teksti uusia ajatuksia? Olemme mieluusti apuna herättelemässä tulevaisuuskuvia, luomassa osallisuuden paikkoja, reflektoimassa arvopohjaista toimintaa ja fasilitoimassa kestävää yhteistyötä. Siksi tätä työtä tehdään.


Silja Huttunen

Kirjoittaja on Toimisto2030 perustaja, jota inspiroi yhteistyö ja ajattelun muutos kohti kestävämpää tulevaisuutta. Silja on fasilitoinut satoja työpajoja ja kymmeniä osallistavia kehitysprojekteja. Hän osallistui Sitran tulevaisuusvalta-muistiota valmistelevaan kehittämissprinttiin syksyllä 2023.

Ota yhteyttä