Yhdessä muutoksen mahdollistajina

Kestävyys­murros ei ole yhden sankarin tarina. Se on yhteinen matka, jossa jokaisella on oma paikkansa toimia.

Elämme haastavia ja kohtalokkaita aikoja. Planetaariset rajat paukkuvat ja tarve nopeille muutoksille on huutava. Tuhannet ihmiset eri puolilla yhteiskuntaa tekevät rohkeita valintoja, haastavat vanhoja toimintamalleja ja kysyvät niitä vaikeita, mutta tärkeitä kysymyksiä. He tekevät hartiavoimin työtä, joka toisinaan jää näkymättömäksi – mutta jonka merkitys on valtava.

Mitä jos pysähtyisimme näkemään tämän eri toimialat ylittävän toimijoiden kirjon? Entä jos emme kantaisi vastuuta yksin, vaan yhdessä? Jospa meidän supervoimamme tässä ajassa eivät ole tietyt erikoisosaamiset tai valta-asemat, vaan kyky rakentaa merkityksellistä yhteistyötä.

Kannattelu on matkanteossa tärkeä resurssi 

Muutos on harvoin suoraviivaista. Moni meistä on kokenut, miten yksinäistä kestävyyden edistäminen ja vanhojen pardigmojen haastaminen voi olla. Ei ole helppoa puhua systeemisestä muutoksesta, jos ympärillä eletään lyhytnäköisyyden logiikalla ja koemme painetta tehdä sen mukaisia päätöksiä. Silti meitä on paljon – ehkä enemmän kuin arvaammekaan – jotka jaamme saman kaipuun: kestävämpi tulevaisuus, reilumpi maailma ja inhimillisempi tapa olla ja tehdä yhteistyötä.

Siksi kannattelu on tärkeää.

Kannattelua voi olla rakentavan keskusteluilmapiirin vaaliminen – silloinkin kun on helpompi vaieta. Se on myös halua kuulla hiljaisia ääniä, kysyä näkökulmaa siltä, joka jää usein agendan ulkopuolelle. Äärimmäisen arvokasta kannattelua on pitää esillä luontonäkökohtia päätöksenteossa. Kannattelua on pysyä ratkaisukeskeisenä, vaikka epävarmuus ja näkökulmien kapeus väsyttää. Se on myös tilan tekemistä erilaisille näkökulmille, sillä syvällinen muutos edellyttää dialogia ja reflektiota siitä, mitä ja miten olemme tässä maailmassa.

Muutoksen­tekijät tarvitsevat toisiaan

Toimisto2030:n fasilitoima Muutoksen­tekijöiden vertais­verkosto syntyi tähän tarpeeseen. Se on tila ja yhteisö, jossa saa pysähtyä, hengittää ja nähdä toisten kanssa reflektoiden isomman kuvan. Verkosto kokoaa yhteen kestävyyden ja systeemisen muutoksen parissa työskenteleviä tavallisen työ­elämän puurtajia ja aktivisteja – projektipäälliköitä, tutkijoita, johtajia, asian­tuntijoita. Ihmisiä, jotka usein kantavat paljon yksin.

Tapaamisissa ei ole luvassa kalvosulkeisia, ei suorittamista eikä pätemistä, vaan kohtaamista. Meidän tehtävämme on luoda puitteet – ja sinun tehtäväsi on tulla mukaan sellaisena kuin olet. Verkoston tapaamisissa saa jakaa, kysyä, epäillä ja tulla kannatelluksi. Voit inspiroitua toisista ja antaa jotain omastasi. Aito yhteistyö ei välttämättä synny niinkään yrittämällä ja etsimällä yhteisiä hyötyjä vaan kohtaamalla ja antamalla asioiden heräillä ja tapahtua.

Vertais­verkostossa kukaan ei jää yksin 

Me uskomme, että kestävyys­murros tehdään yhdessä. Sektorien ja toimialojen rajat ylittävä, poikkitieteellinen ja inhimillinen dialogi voi sytyttää uusia oivalluksia ja vahvistaa toimijuutta – erityisesti silloin, kun muutos tuntuu raskaalta tai yksinäiseltä. Joskus jo pelkkä tieto siitä, ettei ole yksin, voimaannuttaa ja saa aikaan muutosta.

Tervetuloa mukaan. Muutoksen­tekijöiden verkoston seuraavat vertaistapaamiset julkaistaan pian – pysy kuulolla. ✨ Voit myös tilata uutiskirjeemme ja saat kutsut tapaamisiin ensimmäisten joukossa.

Silja & Maria

Silja Holma on kestävän tulevaisuuden muotoilutoimisto Toimisto2030 Oy perustaja ja fasilitoija. Hän toimii kestävyys­murroksen väitöskirja­tutkijana Itä-Suomen yliopiston kestävän hyvin­voinnin tutkimusryhmässä.

Maria Runonen on Toimisto2030 Oy osakas ja kestävyys­murroksen asian­tuntija, jolla on pitkä työkokemus oppilaitosten kestävyystyöstä ja kestävyysverkostojen fasilitoinnista.

Ota yhteyttä