Asiantuntija­puheenvuorot ja luennot

Muutoksen edessä pelkkä suunnittelu ei riitä. Myös strategisen työskentelyn pohjalle tarvitsemme rohkeutta katsoa ja kuvitella toisenlaisia tulevaisuuksia. Kestävän tulevaisuuden rakentaminen edellyttää systeemitason muutosta; siinä tarvitaan toimijoita, jotka rohkaisevat haastamaan itsestäänselvyyksiä ja olettamuksia. Voisitteko te olla sellaisia?

Tarvitsemme toivoa – tavoitteista tulevaisuus­kyvykkyyteen

Kinkkisten haasteiden nykymaailmassa voi ennakkoluuloton katse tulevaisuuteen luoda uudenlaista yhteistyötä auttamalla ottamaan roolia liiketoiminnan kehittämisen systeemisissä muutoksissa. Tulevaisuustaitoja voi harjoitella, ja voimme näin vaikuttaa suuntaan, jonne olemme matkalla.

Tarvitsemme toivoa – tavoitteista tulevaisuus­kyvykkyyteen pohjautuu Sitran Tulevaisuustaajuus-menetelmään, jota oivalluttajamme Silja on ollut mukana yhteiskehittä­mässä. Puheenvuoro johdattaa tulevaisuustaitoihin esittelemällä menetelmän vaikuttavuustutkimuksen tuloksia sekä kokemuksia sen laajamittaisesta soveltamisesta

Puheenvuoro räätälöidään tilaajan tarpeet huomioiden, ja se voi sisältää myös konkreettisia nykytilan haastamisen ja tulevaisuuskuvittelun harjoituksia.

Arvot ja osaamisvahvuudet yhteistyön tukipilareina

Mikä luo merkitystä, joka saa meidät ponnistelemaan ja tavoittelemaan kohti yhteisiä tavoitteita? Entä millainen osaaminen tukee arvojen mukaista työtä? Arvotyöskentely tuo yksittäiset osaajat oivallusten äärelle; mikä on kullekin tärkeää, ja minkä vuoksi erilaiset valinnat ovat yhdelle luontevampia kuin toiselle. Samalla myös omat vahvuudet kirkastuvat ja on helpompi hahmottaa, millaisella osaamisella omien arvojen mukaisia tavoitteita on mahdollista edistää.

Ymmärrys arvoista ja motivaatiosta yhdistettynä taitoon sanoittaa ja keskustella näistä yksilöiden ja organisaation näkökulmasta mahdollistaa arvojen hyödyntämisen myös osana tiimin rakentamista sekä sisäisessä ja ulkoisessa viestinnässä.

It’s not hard to make decisions when you know what your values are.

Arvotyö ei ole jotain kertaluontoista, jonka voi suorittaa ja hoitaa pois alta. Jatkuva ja tietoinen työ arvojen eteen vahvistaa työyhteisön keinoja kommunikoida ja kohdata erilaisuuksia ennen kuin niistä tulee haasteita. Arvotyö auttaa yksilöitä tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja tekemään parhaansa. 

Ei tarvitse pelätä, että arvojen ja vahvuuksien parissa työskentely sekoittaisi yhteisön tavoitteita. Päinvastoin – se tekee näkyväksi käytettävissä olevan, itseohjautuvan potentiaalin. Työskentely arvojen ja vahvuuksien parissa kannattaa aloittaa jo tänään – inspiraatiopuheenvuoromme on tähän mainio alkusysäys!

Yhteiskehittä­mällä kohti kestävää tulevaisuutta

Kun rakennetaan kestävää tulevaisuutta, tulee huomioida mm. toimintaympäristö, sidosryhmien tarpeet sekä toimijoiden motivaatio. Mikä luo merkitystä, joka saa meidät ponnistelemaan ja tavoittelemaan yhteisiä tavoitteita? Kun tulevaisuuden toimenpiteitä tarkastellaan yhteiskehittä­misen menetelmillä, ei osallistaminen ole päälleliimattua, vaan sisäänrakennettu, tunnistettuihin tarpeisiin ja tavoitteisiin perustuva jatkuvan kehittymisen prosessi.

Kestävyysmurroksessa tarvitaan muutosta rakenteiden, asenteiden ja toimintatapojen tasolla. Niiden ravistelussa yhteiskehittä­minen on oiva työkalu, koska se vähentää vastakkainasettelua ja mahdollistaa yhdenvertaisen vuorovaikutuksen.

Ymmärrys yhteiskehittä­misen prosessista, motivaatiosta sekä yhteenkuuluvuuden vahvistamisen keinoista antaa esihenkilöille ja projektijohtajille keinoja arkipäivän myönteisten interventioiden luomiseen omassa työyhteisössä tai projektissa. Puheenvuoro rakennetaan tilaajan ajankohtainen tarve huomioiden, ja se voi koostua muutamasta eri osasta sisältäen konkreettisia yhteiskehittämisen tehtäviä.

Oivalluttajamme Silja on tutkinut Helsingin yliopistossa työpajatyöskentelyn vaikuttavuutta, fasilitoinut satoja työpajoja ja johtanut kymmeniä palvelu­muotoiluprojekteja. Lisäksi Silja opettaa julkisten palvelujen muotoilua Lapin yliopiston alaisuudessa. Tutkimus ja kokemus työpajatyöskentelystä osoittavat, että yhteistyön laatuun voidaan näin toimien aidosti vaikuttaa samalla, kun lisätään asiakasarvoa ja kilpailuetua.

Pysähtymisen taidoilla yhteistyötä rakentamassa

Mitä jos pysähtymisen myötä osaisimme kysyä paremmin oikeita kysymyksiä? Kysymyksiä, joilla on merkitystä, ja niihin vastauksia? Välttää pyörimästä turhautumisen ympyrässä kiireen syövyttäminä?

Levännyt, tietoinen mieli kykenee omaksumaan uutta tietoa ja oivaltamaan uutta. Mitä tapahtuu päätöksenteolle, kun nykytilan haasteet kohtaisikin kieltämättä ja kiertämättä? Onko jotain, mistä voisin päästää irti, jotta voisin kohdentaa resurssini paremmin tähän hetkeen?

Haastavia teemoja käsiteltäessä on hyvä pysähtyä hetkeksi ja hengittää. Se auttaa sietämään epävarmuutta ja ymmärtämään yhteistyön merkityksen isojenkin asioiden taklaamisessa.

Säännölliset hengitysharjoitukset lisäävät tutkitusti empatian kokemista ja prososiaalista käyttäytymistä. Yhteinen pohdinta, tutkimuksilla perustellut hyödyt sekä käytännön harjoittelu auttavat työyhteisöä tai esihenkilötiimiä arvioimaan pysähtymisen tarvetta myös omassa arjessaan.

Osio voidaan toteuttaa luento- ja harjoituskokonaisuutena, joka pitää sisällään myös itsearviointitehtäviä ja hengitysharjoitteita. Hengitys- ja assosiaatioharjoitukset perustuvat Mia Jokinivan kehittämään Hengähdyshetkiä® -metodiin.

Hinnoittelu:

30 min herättelevä puheenvuoro 800 € + alv
60 min osallistava puheenvuoro 1000 € + alv

Puheenvuoro räätälöidään ylläolevia teemoja soveltaen asiakkaan tarpeeseen

Ota yhteyttä